شما اینجا هستید

اجتماعی »  تئاتر رو به احتضار فارس در انتظار هوای تازه

به سالن های نمایش شیراز دو سالن اضافه خواهد‌شد

  اختصاص سهمیه ثابت برای اجرا به تئاتر کودک و نوجوان

۴ جشنواره محوری فارس در زمینه تئاتر و فیلم امسال برگزار می شود

تئاترهای حرفه‌ای و باکیفیت تهران و شهرستان‌ها را به شیراز خواهیم آورد

فاطمه ملوزه-شهر مردم

به گزارش شهرمردم به نقل از مدیریت زیست ،  تئاتر استان فارس سال‌هاست که با چالش‌های متعددی دست و پنجه نرم می‌کند. مشکلاتی از قبیل کمبود سالن‌های تمرین، ضعف در زمینه‌های مختلف مانند نمایشنامه‌نویسی، کارگردانی و بازیگری، و عدم آموزش کافی برای ارتقاء سطح توانمندی‌های هنرمندان، از جمله عواملی هستند که روند رشد و شکوفایی این هنر را در این استان با مانع مواجه کرده‌اند. علاوه بر این، نبود تبلیغات مناسب برای تئاترهای در حال اجرا در سطح شهر و رسانه‌های ملی، به مهجورماندن معدود نمایش های اجر شده درتماشخانه های شیراز منجر شده است و انباشت همه این مشکلات بر روی سبب ضعف تئاتر در شهر فرهنگی شیراز و البته دلزدگی مردم از دنبال کردن نمایش های به اجرا در امده شده است. به زعم خود تئاتری‌ها مشکل اصلی آنها دو شغله بودن و نبود فضای کافی برای تمرین است. خبرنگار شهر مردم در مصاحبه اختصاصی با مدیر کل نقدپذیر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس به بررسی همه این موارد پرداخته است.

**سالن سی در مجموعه اسپیرو زرگری افتتاح شد

مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در پاسخ به سوال خبرنگار شهر مردم  مبنی بر این   که«با توجه به افزایش پلاتوها از پردیس سینمایی هنر شهر آفتاب تا پردیس سینمایی تارخ آیا برنامه‌ای برای اختصاص حداقل یک سالن مختص تئاتر کودک و نوجوان دارید؟» گفت: به سالن های نمایش شیراز به زودی دو سالن اضافه خواهد‌شد. سالن سی‌ سالنی که در روز شنبه ۱۷ خرداد بادویست و پنجاه نفر ظرفیت افتتاح شد این سالن در مجموعه اسپیرو شهر شیراز در خیابان زرگری قرار دارد. این سالن از سه چهار ماه گذشته طراحی و ساخته شده است . سالن دیگری هم در کوی زهرا وجود دارد که سابقاً سالن اجتماعات بوده است و زیرسازی‌های برای تبدیل شدن به سالن تئاتر انجام شده است و تا پایان  شش ماه اول سال شاهد افتتاحیه این سالن تئاتر خواهیم بود. سالن کوی زهرا هم دویست و پنجاه نفر ظرفیت دارد. اما جا دارد یکی از این سالن‌ها از نظر زیرساخت برای نمایش تئاتر به حوزه کودک و نوجوان اختصاص داده شود. چون تئاتر می‌تواند نحوه کنشگری و نقد را به این رده سنی آموزش دهد و اعتماد به نفس را در نوجوانان ما افزایش دهد. این قول را می‌دهم که سه روز در هفته اجرا در سالن کوی زهرا را به نمایش در حوزه کودک و نوجوان اختصاص می‌دهیم.

مهدی رنجبر در مورد سوال «برنامه شما برای کاهش میزان مهاجرت بازیگران و هنرمندان از شیراز به تهران چیست؟» هم بیان کرد:  درواقع روند توسعه فعالیت‌های فرهنگی به پایتخت را نمی‌توان روند بدی خواند.  درست است که دست کارگردان‌ها از بازیگر حرفه‌ای خالی می‌شود ولی نمی‌توان این روند را بد دانست. بازیگر با توجه به اینکه مرکز نمایش و سینما در تهران است طبیعی است به تهران کوچ کند. این اتفاق در سراسر جهان می‌افتد و همیشه مرکزها شلوغ‌تر هستند. با اینکه شیراز در نمایش قدمت طولانی دارد و دومین قطب هنر نمایشی در کشور بعد از تهران محسوب می‌شود؛ ولی روند بدی نیست که یک هنرمندان این حوزه دوره مقدماتی یا پیشرفته را در استان خود ببینند و بعد به تهران کوچ کنند. ما هنرمندان بزرگی چون زهرا سعیدی، گوهر خیراندیش، امین تارخ، سجاد افشاریان، امیر کوهستانی که به تهران رفتند و نامی شدند وقتی بازیگر حرفه‌ای می‌شود این کوچ هنری برای او طبیعی است.

**کارگاه‌های آموزشی برای تقویت هنرمندان تئاتر در شیراز برگزار می شود

رنجبر در پاسخ  به این سوال که با توجه نیاز هنرمندان به تماشای تئاترهای حرفه‌ای، و بی‌تمایلی مردم شیراز به حضور در تئاترهای محلی به دلیل کیفیت پایین این اجراها، آیا برنامه ای برای میزبانی از تئاترهای با کیفیت تهران در شهر شیراز دارید؟ اظهار داشت: متأسفانه سطح کیفی تئاتر در شیراز رضایت‌بخش نیست. در درجه اول، انتخاب متن‌ها مناسب نیست و وقتی به اجرای نمایش می‌رسیم، ضعف در میزانسن‌ها کاملاً مشهود است؛ بازیگری‌ها کمی بهتر از میزانسن‌ها هستند، اما همچنان قابل قبول نیستند.

مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در ادامه نبود جشنواره‌های حرفه‌ای شهرستانی در حوزه تئاتر  را یکی از دلایل کاهش کیفی اجرای تئاتر در سال‌های اخیر خواند و افزود: جشنواره های نظیر پسامهر، جشنواره فیلمنامه نویسی بیشاپور کازرون، جشنواره فیلم کوتاه و نمایش کل‌گراش چند سال است که برگزار نمی‌شود حال انکه جشنواره‌ها پایه‌ و ستون کیفیت حوزه های هنری هستند. مسئله دیگر به ضعف در حوزه آموزش در آموزشگاه‌ها برمی‌گردد. آموزش‌های هنری در آموزشگاه‌ از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست. در دانشگاه‌ها سطح علمی چه به لحاظ سطح کیفی و چه کمی پایین آمده است. منابع درسی و سرفصل‌ها که در دانشگاه‌ها در حال حاضر تدریس می‌شود مربوط به پنجاه سال پیش است. سطح آموزش هنری که در جامعه‌ای پایین می‌آید سطح هنر هم در آن جامعه کاهش می‌یابد. ما از سطح آموزش نمایش در ایران دور هستیم. این‌ها بر کیفیت تولید هنر تاثیر می‌گذارد.

***برگزاری کارگاه نمایش استاد رفیعی با حضور ۴۰۰ نفر در شیراز گامی مهم برای تحول تئاتر فارس بود

مهدی رنجبر نمایش را انسانی‌ترین شکل هنر دانست و درباره برگزاری کارگاه‌های آموزشی در زمینه نمایش در شیراز گفت: در حوزه فرهنگ و هنر به هیچ برنامه فرهنگی، هنری، رسانه‌ای و معنوی در استان فارس نه نمی‌گوییم و با تمام سختی‌ها تلاش می‌کنیم تا کارهای فرهنگی، هنری، رسانه‌ای و معنوی را عملی کنیم. کارگاه نمایش استاد رفیعی با حضور ۴۰۰ نفر مخاطب در ده روز با هماهنگی بیست نفر برگزار شد. برای این حوزه هزینه‌ای تعریف نشده بود و مجبور جذب سرمایه‌گذار برای برگزاری این کارگاه بودیم. این کارگاه اولین کاری بود که در سال ۱۴۰۴ شروع شد تا حوزه نمایش ما تقویت شود. باز هم از دست اتفاق‌ها را در شیراز با تمام سختی‌هایش رقم خواهیم‌زد.

رنجبر در خصوص برنامه خود برای میزبانی تئاترهای حرفه‌ای و مطرح تهران در شیراز اظهار داشت: قطعاً نمایش‌هایی با کیفیت بالا و آثار حرفه‌ای از تهران و دیگر شهرستان‌ها را به شیراز خواهیم آورد. تئاترهای صرفاً تجاری و بازاری در دستور کار ما نیستند. هدف ما ارائه آثاری است که مفهوم واقعی هنر نمایش را به مخاطبان منتقل کنند. علاوه بر این، برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا در قالب جشنواره‌های مختلف، نمایش‌های برتر کشور را در شیراز برگزار کنیم و به آثار قوی و هنری هیچگاه نه نخواهیم گفت.

وی در ادامه به دیگر آسیب‌های حوزه نمایش در شیراز اشاره کرد و گفت: تمام بخش‌های ملی جشنواره فجر در شیراز برگزار می‌شوند، اما تنها بخش نمایش محدود به سطح استانی است و کارهای این بخش در شیراز اجرا و سپس به مرحله منطقه‌ای می‌رسند، در حالی که حتی مرحله منطقه‌ای نیز تاکنون در شیراز برگزار نشده است. با این حال، امسال شاهد برگزاری جشنواره کل‌گراش، جشنواره پسامهر، جشنواره فیلمنامه‌نویسی بیشاپور-تنها جشنواره تخصصی فیلمنامه‌نویسی در کشور-و جشنواره دو سالانه سینمای جوان شیراز خواهیم بود. سالن تازه افتتاح‌شده مجموعه اسپیرو با اجرای نمایش «فالش» از تهران افتتاح شده است؛ این نخستین اجرای تئاتر حرفه‌ای از تهران در شیراز است و قطعاً ادامه‌دار خواهد بود. همچنین برنامه داریم نمایش‌های برتر تهران و شهرستان‌های فعال در حوزه نمایش را به شیراز بیاوریم.

وی درباره برگزاری جشنواره کودک و نوجوان که از سال نود تا کنون دیگر برگزار نشده است هم گفت: تا کنون کسی برای برگزاری این جشنواره به ما رجوع نکرده است. اگر مخاطبی، گروهی به ما مراجعه کند و بخواهد برنامه را برگزار کند ما حامی برگزاری آن خواهیم‌ بود.

*** صداوسیما و شهرداری برای تبلیغات تئاترهای در حال اجرا با ارشاد همکاری می‌کنند

مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در پاسخ به سوال «با توجه به استقبال از تئاتر پابرهنه، لخت، قلبی در مشت به‌خاطر تبلیغات در سطح شهر ، آیا دستور العملی برای استفاده از ظرفیت صداوسیما و بیلبوردهای شهری برای تبلیغات تئاتر وجود دارد یا خیر؟» هم اظهار کرد: تمام تلاش ما بر این است که تئاتر جایگاه خود را در سبد فرهنگی مردم پیدا کند. متأسفانه تاکنون تریبون مناسبی برای تبلیغ تئاتر در اختیار نداریم، در حالی که این هنر در حوزه فرهنگی بسیار قدرتمند عمل می‌کند و شایسته است که بیشتر در معرض دید عموم قرار گیرد. پیشنهاد ما این است که صدا و سیما برنامه‌ای هفتگی برای معرفی فعالیت‌های هنری شیراز راه‌اندازی کند؛ در قرارداد جدید ممکن است این برنامه با حضور هنرمندان شیرازی برگزار شود تا جریان هنری، مذهبی و فرهنگی شهر به اطلاع مردم برسد. امروزه تبلیغات به سمت فضاهای مجازی و محتوای باکیفیت‌تر رفته است و ما نیز باید در این مسیر حرکت کنیم تا فعالیت‌های تئاتری بهتر دیده شوند. همچنین با شهرداری در حال رایزنی هستیم تا بیلبوردهایی اختصاصی برای سالن‌های نمایش در نظر گرفته شود؛ به‌گونه‌ای که هر سالن بتواند بنرهای نمایش‌های خود را به‌صورت مستمر در آن فضاها تبلیغ کند. معاونت فرهنگی شهرداری همکاری بسیار خوبی با فعالیت‌های هنری و فرهنگی دارد و در این زمینه همکاری‌های مناسبی با ما داشته است.

مهدی رنجبر درباره حمایت‌های مالی ارشاد از هنرمندان تئاتر به‌گونه‌ای که دیگر نیازمند شغل دوم نباشند، بیان کرد: وزارتخانه در حال سپردن کارها به بخش خصوصی است و به دنبال کاهش حمایت از هنرمندان در حوزه‌های مالی است و می‌خواهد حوزه نظارتی را فعال‌تر از قبل کند. از آنجا که بخش خصوصی در حوزه حمایت از هنرمندان بسیار فعال است دیگر نیازی به ورود وزارتخانه در این امر نیست.

رنجبر در خصوص وضعیت تمرین گروه‌های تئاتری در سالن‌های دولتی اظهار کرد: تمام سالن‌ها در ساعات مشخصی به تمرین اختصاص یافته‌اند، اما در فصل تابستان که گروه‌ها در اوج فعالیت و تمرین هستند، با کمبود نسبی سالن مواجه خواهیم شد. با این حال تلاش اصلی ما این است که با توجه به سه سرمایه‌گذاری که برای پروژه هزار متری مجموعه فرهنگی هنری شیراز آوردیم هرچه سریع‌تر این پروژه را به مرحله افتتاح برسانیم

وی درپایان از برگزاری نمایشگاه کتاب شیراز در آبان ماه بعد از هشت سال وقفه خبر داد.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری مدیریت زیست | modiriyate zist