توسعه کشاورزی دانشبنیان، راهکار غلبه بر بحران آب و تغییرات اقلیمی، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بر لزوم حرکت به سمت کشاورزی دانشبنیان و استفاده از فناوریهای نوین برای مقابله با چالشهای بزرگ این حوزه تأکید کرد.
به گزارش مدیریت زیست به نقل از وزارت جهاد کشاورزی از روابط عمومی سازمان تات، غلامرضا گلمحمدی در حاشیه پنجمین سفر استانی خود به استان بوشهر و در بازدید از دانشکده کشاورزی دشتستان با اشاره به بحران جهانی آب، تغییرات اقلیمی، شوری خاک و افزایش دما، اظهار داشت: ما نیاز داریم که کشاورزی را به سمت دانشبنیان شدن سوق دهیم و فناوریهای نوین را در این بخش وارد کنیم؛ اسناد بالادستی، از جمله برنامه هفتم توسعه و سند دانشبنیان امنیت غذایی کشور نیز بر این موضوع تأکید دارند.
لزوم همکاری همهجانبه برای عبور از بحرانهای کشاورزی
معاون وزیر جهاد کشاورزی تأکید کرد: برای غلبه بر این چالشها، همه دستگاهها و بخشهای مرتبط از جمله؛ وزارت جهادکشاورزی، دانشگاهها و مراکز پژوهشی گرفته تا بخش خصوصی، کشاورزان و حتی نهادهای فرهنگی و رسانهای باید همکاری کنند.
وی افزود: در دهههای آینده، با چالشهای بیشتری روبهرو خواهیم شد و اگر از همین حالا برای مدیریت آنها برنامهریزی نکنیم، با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد.
گلمحمدی با اشاره به نقش نخبگان علمی در توسعه کشاورزی کشور گفت: ما در سازمان تحقیقات حدود ۱۸۰۰ عضو هیات علمی داریم و در مجموع با دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی کشور، ۹۰۰۰ عضو هیات علمی در بخش کشاورزی فعال هستند که این ظرفیت بزرگی برای حل چالشهای این حوزه است.
حمایت از تحقیقات علمی و پایاننامههای کاربردی
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ضمن تأکید بر لزوم حمایت از تحقیقات کاربردی، از امضای تفاهمنامهای سهجانبه با وزارت علوم و بنیاد ملی نخبگان خبر داد و گفت: ما اعلام کردیم که حاضریم ۲۵ درصد هزینههای پایاننامههای دانشجویی را تأمین کنیم، البته به شرطی که این تحقیقات در راستای حل مشکلات بخش کشاورزی باشند و نه صرفاً برای انتشار مقاله و قرار گرفتن در قفسههای کتابخانهها.
وی همچنین بخش خصوصی را به همکاری دعوت کرد و افزود: در استان بوشهر عرصههای تحقیقاتی گستردهای داریم و آمادهایم که با دانشگاهها، مراکز پژوهشی و بخش خصوصی، تفاهمنامههای همکاری امضا کنیم.
کمبود نیروی متخصص و ضرورت بهرهگیری از دانشجویان و دانشگاهها
گلمحمدی با اشاره به مشکل خروج نیروهای متخصص از مراکز تحقیقاتی، تصریح کرد: نیروهای متخصص ما کاهش یافتهاند، اما در دانشکدههای کشاورزی، ظرفیت زیادی از دانشجویان و اساتید وجود دارد. ما آمادهایم که بخشهایی از تحقیقات را به دانشگاهها و دانشجویان واگذار کنیم و از امکانات تحقیقاتی کشور، ازجمله ظرفیتهای موجود در حوزه فناوریهای نوین و حتی علوم هستهای، برای بهبود کشاورزی استفاده کنیم.
توسعه کشت چغندر پاییزه، راهکاری برای کاهش مصرف آب
معاون وزیر با اشاره به پتانسیل بالای کشت چغندرقند پاییزه در استان بوشهر، گفت: با توجه به کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب در مقایسه با گندم و درآمدزایی بالاتر، پیشبینی میکنم که طی دو تا سه سال آینده، این محصول به یکی از کشتهای اصلی استان تبدیل شود.
وی تأکید کرد: کشت چغندرقند پاییزه یکی از راهکارهای اساسی برای رسیدن به خودکفایی ۱۰۰ درصدی در تولید شکر است که در برنامه هفتم توسعه نیز مورد تأکید قرار گرفته است.
ظرفیتهای کشاورزی بوشهر؛ از توسعه کشت موز تا استفاده از فناوریهای نوین
گلمحمدی همچنین از پتانسیل بالای کشت موز در گلخانههای استان خبر داد و گفت: با توجه به بحران آب، نمیتوانیم به روشهای سنتی ادامه دهیم و لازم است که شرکتهای کشتبافت و تولید نهالهای اصلاحشده در این بخش فعال شوند و گلخانههای موز توسعه یابند.
وی با اشاره به بازدیدهای خود از کارخانههای فرآوری موز، افزود: پتانسیلهای خوبی در این حوزه وجود دارد و میتوانیم با حمایت از تحقیقات علمی و سرمایهگذاری بخش خصوصی، این ظرفیت را به بهرهبرداری کامل برسانیم.
لزوم همکاری همه ذینفعان برای توسعه کشاورزی استان
در پایان، معاون وزیر بر ضرورت همگرایی و همکاری بین همه نهادها و ذینفعان کشاورزی تأکید کرد و گفت: «همانطور که مقام معظم رهبری نیز در سخنان اخیرشان اشاره کردند؛ بخش خصوصی، دانشگاهها، کشاورزان و مسوولان دولتی باید در کنار هم برای توسعه کشاورزی تلاش کنند. کشاورزان و بهرهبرداران عزیز، ولینعمت ما هستند و باید برای رفع مشکلات آنها گامهای جدی برداریم.
وی همچنین از آمادگی سازمان برای امضای تفاهمنامههای جدید همکاری در استان بوشهر خبر داد و اظهار امیدواری کرد که این اقدامات منجر به توسعه پایدار کشاورزی در استان شود.