خودکفایی کشور در تولید نهالهای باغی استاندارد، ایران در تولید نهال میوه استاندارد در تمام گروههای محصولی به جز خرما به خودکفایی کامل رسیده است.
به گزارش مدیریت زیست به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، معاون تحقیقات کنترل و گواهی نهال موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال با بیان این مطلب در گفت و گو با خبرنگار ما افزود: ما در کشور در تولید نهالهای استاندارد در گروه دانهدار، هسته دار، مرکبات و ریزمیوه ها به جز گروه محصولی تک لپه ای خرما (به علت تخریب نخلستان ها و عوارض جنگ تحمیلی)، با اقدامات و تحقیقات انجام شده به خودکفایی کامل دست پیدا کردهایم.
عبدالرضا کاوند ادامه داد: اکنون بالغ بر ۱۰ میلیون پایه رویشی عاری از ویروس و به همین تعداد پیوندک در باغهای مادری عرضه میشود و در صورت حمایتهای مالی و خدمات فنی در آستانه جهش تولید نهالهای گواهی شده نیز در حوزه باغبانی هستیم.
وی اظهار داشت: تولیدکنندگان و نهالستان های کشور به سمت تولید و عرضه پایههای رویشی حرکت میکنند که نسبت به پایه بذری عملکرد تولید بهتری در واحد سطح دارند.
کاوند تصریح کرد: پایههای رویشی نسبت به پایههای بذری دارای عملکرد تولید بهتری هستند به طوری که برای مثال میانگین عملکرد تولید نهال با پایه بذری سیب حدود ۳۰ تن در هر هکتار و عملکرد تولید نهال پایه رویشی سیب حدود ۱۷۰ تن در هکتار و در نهال پایه رویشی گلابی و گیلاس نیز ۲ تا ۳ برابر افزایش عملکرد تولید در باغات کشور گزارش شده است.
وی نهال شناسه دار و گواهی شده را یکی از مهمترین نهادهها برای پایداری کشاورزی دانست و اذعان داشت: پایداری تولید در حوزه باغبانی منوط به تولید و توزیع مواد تکثیری همچون نهال، قلمه و پیوندک است.
کاوند با بیان این که امسال بیش از ۶۴ آزمایشگاه کشت بافت در کشور، پایههای درختان میوه برای گروههای دانهدار، هسته دار و خشکبار تولید میکنند، گفت: این آزمایشگاهها پشتیبان ۶۳۰ نهالستان مجوزدار کشور هستند.
وی درباره تولید نهال خرما نیز توضیح داد: حجم قابل توجهی نهال خرما برای احیای نخلستان های کشور نیاز داریم که بخشی از آن به شکل سنتی و با جمع آوری پاجوش ها و بخش دیگر از طریق کشت بافت توسط شرکت های مجوزدار تامین می شود که در برخی ارقام خاص خرما پاسخگوی نیاز باغات کشور نیست و از این رو در سال های اخیر شاهد واردات نهال کشت بافت خرما بوده ایم.
معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال با اشاره به صادرات نهال از کشور گفت: طی امسال نزدیک به ۴۰۰ هزار اصله نهال استاندارد از درختان میوه و غیره میوه از کشور صادر شده و صادرات تا اوایل اردیبهشت سال ۱۴۰۴ ادامه دارد.
وی درباره قیمت نهال میوه خاطرنشان کرد: سال گذشته نزدیک به دو میلیون اصله نهال از گروه نهال های میوه و غیره میوه از کشور صادر شد.
کاوند درباره قیمت نهال های صادراتی نیز اظهارداشت: ارزش هر اصله نهال میوه حداقل ۱٫۵ دلار در بازارهای جهانی است.
وی بار دیگر بر رصد و نظارت بر جابجایی نهال ها در این فصل در کشور تاکید کرد و از تمام ارکان حکومت همچون نیروی انتظامی، راهداری ها، شهرداری ها، سازمان های جهادکشاورزی استان ها و سازمان حفظ نباتات کشور خواست در فصل جایجایی نهال همکاری بیشتری داشته باشند و باغداران هم از مراکز دارای مجوز تولید نهال خود را تهیه کنند.
کاوند افزود: نهال هایی که بارگیری می شوند باید دارای شناسه و گواهی بهداشت باشند و در غیر این صورت سازمان حمل و نقل جاده ای نباید اجازه بارگیری دهد.